ChampdAction Logo

Ontwikkeling

Onder de noemer ‘ontwikkeling’  biedt ChampdAction aan een aantal ‘artists in residence’ de mogelijkheid om nieuwe, interdisciplinaire horizonten te verkennen binnen hun artistieke oeuvre.  Hierbij staan hun artistiek-technische ontwikkeling en hun nood aan tijd voor research centraal.
ChampdAction stelt zijn infrastructuur - ChampdAction/Studio in deSingel - en zijn technisch, zakelijke en artistieke knowhow ter beschikking van de geselecteerde artiesten en ensembles. 


Het streefdoel is om zo via een periode ‘ontwikkeling’ een duurzame artistieke relatie op te bouwen tussen de ‘artist in residence’ en ChampdAction die mogelijk ook kan leiden tot het maken van een nieuwe productie waarbij de opgedane ervaring tijdens de ontwikkelingsfase kan toegepast worden. Het uiteindelijke doel is dat de artiesten voor zichzelf een meer zelfstandige duurzame plek kunnen innemen in het Vlaamse en internationale Kunstenlandschap.

Het doorgeven van artistieke, technische en/of zakelijke knowhow aan een jonge generatie kunstenaars beschouwt ChampdAction evenzeer als ‘ontwikkeling’.


ONTWIKKELING PROJECTEN,
ARTIESTEN EN ENSEMBLES IN RESIDENCE

Seizoen 2018-2019
------------------

 

LAbO 2018 - workshopweek 20 deelnemers

in het kader van de Summer School van deSingel

ChampdActionlabo.be
deSingel Summer School 

 


Tiptoe Company, Tim Mariën & Patricia Alessandrini

Hacking the Piano

 

ChampdAction en Transit festival gaven opdrachten aan componisten Tim Mariën en Patricia Alessandrini om voor Tiptoe Company - ensemble in residence bij ChampdAction - nieuwe stukken te creëren voor de snaarinstrumenten van het ensemble in confrontie met de piano als klankobject.

Voor de ontwikkeling van dit project stelde ChampdAction zakelijke, technische en artistieke knowhow ter beschikking en konden de uitvoerders het project repeteren in ChampdAction/Studio. ChampdAction is ook producent van het project. 

 

 

 

Serge Verstockt

LOVE SONG


LOVE SONG is een duurzaam en ongoing project waarbij ChampdAction bij kunstenaars uit heel de wereld liefdesverklaringen oogst op hartvormige geluidsbuttons. Intussen werden al een kleine 1000 buttons verzameld. Regelmatig worden installatieprojecten met enkele honderden buttons getoond aan een breed publiek.
Concertgebouw Brugge stapt vanaf september 2018 mee in het LOVE SONG verhaal. Tijdens het seizoen 18-19 zullen alle artiesten die er komen optreden in hun loge een LOVE SONG button aantreffen die zij kunnen inspelen, -zingen, - spreken.  Bij het begin van seizoen 19-20 zullen Concertgebouw Brugge en ChampdAction samen met de ingezamelde buttons een installatie aan het publiek tonen en later zullen alle buttons samenkomen voor een grote slot LOVE SONG waarbij de buttons uit heel de wereld aan het grote publiek worden voorgesteld.
(Meer details: zie productie)

 

DRIE als participatieproject met jongeren &

BeatEmUp ism studenten technologie


DRIE is een compositie van Serge Verstockt die onlangs nog een remake kende.  Het eerste deel van DRIE leent zich zeer goed tot participatieproject voor jonge deelnemers.
In Baerum Kulturhus in Noorwegen zal Serge Verstockt aan de slag gaan met leerlingen van de plaatselijke academie waar ze nadien een performance met dit deel zullen geven tijdens een ChampdAction concert in het Kulturhus waar het programma voorjaar 2019 volledig aan kunst uit Vlaanderen wordt gewijd.

Serge Verstockt en ChampdAction werden eveneens uitgenodigd in de Fontys Hogeschool in Tilburg om er een week lang studenten van dit conservatorium te begeleiden om op het einde van de week een volledige uitvoering van DRIE uit te voeren door studenten.
Verstockt zal er tenslotte samen met elektronica specialist Maarten Buyl  het tot stand komen van zijn laatste compositie BeatEmUp toelichten aan de studenten.  De deelnemers krijgen de kans om met de opgebouwde knowhow zelf aan de slag te gaan.
(Meer details: zie productie)

 

 

 

IN C - Terry Riley

ism Conservatorium en CC Hasselt

Dit participatieproject van ChampdAction kende de voorbije seizoenen een groot succes en werd uitgevoerd in tal van grotere en kleinere Vlaamse steden en gemeenten. 'In C' van Terry Riley is één van de zeldzame hedendaagse muziekwerken dat door amateurs/studenten kan gespeeld worden zonder aan artistieke kwaliteiten in te boeten. De directe beleving is zeer groot en de ontlading op het einde van het concert is zowel voor uitvoerders als voor publiek zeer intens. Tijdens de ontwikkelingsfase in samenwerking met een muziekacademie, amateurs, conservatoria zorgt ChampdAction voor voorbereidend tekst- en audiomateriaal en begeleidt de organisatie van het repetitieproces.

De knowhow van onze musici op het vlak van het uitvoeren van minimal music wordt doorgegeven aan de volgende generatie.
(Meer details: zie productie

 
 
 

Hans Beckers - SONITUM VODA

ChampdAction werkt al sinds 2012 intensief samen met Hans Beckers, toen we zijn eerste installatie SONARE MACHINA  op het jaarlijkse TIME CANVASfestival van ChampdAction in het M HKA presenteerden. Onmiddellijk na het zien van deze installatie bood ChampdAction Hans een opdracht aan om een nieuwe geluidsinstallatie in productie van ChampdAction te maken.  Deze eerste opdracht resulteerde in 2014 tot de creatie en daaropvolgende jarenlange tournee van Sonitum Horarium (de zandlopermachine) ism trompettist Bart Maris voor de performance. Hans werd door ChampdAction intensief begeleid op het vlak van audio en ChampdAction produceerde het geheel. Na deze zeer positieve ervaring beslisten Hans en ChampdAction om de samenwerking te intensifiëren en werd Hans officieel ‘artist in residence’ bij ChampdAction dat intussen zijn werking uitbreidde tot ontwikkelings- en productieplatform voor interdisciplinaire projecten in residentie in deSingel in Antwerpen.

Er werden opnieuw plannen gesmeed om een nieuwe geluidsinstallatie te maken, deze keer met het geluid van het element ‘water’ in zijn vele vormen en gedaanten (stoom, druppels..). Samen met onze technicus bouwt Hans Beckers tijdens een uitgebreide ontwikkelingsfase aan deze nieuwe installatie. Voor deze fase wordt ook samengewerkt met Pianofabriek en KAAP. ChampdAction staat in voor zakelijke, technische en artistieke ondersteuning en is producent van de installatie.

De première is voorzien op 28 februari 2019 in deSingel tijdens een double bill concert van ChampdAction samen met de nieuwe productie van Stefaan Quix,  een andere ‘artist in residence’ bij ChampdAction.
(Meer details: zie productie)

  

 

Stefaan Quix - The Well Tempered Circle 

ChampdAction begeleidde de Brusselse kunstenaar Stefaan Quix bij de ontwikkeling van zijn nieuwe project The Well Tempered Circle. ChampdAction adviseerde Stefaan bij de samenstelling van zijn nieuw ensemble - het quixtet -  bestaande uit jonge percussionisten en begeleidde het ontwikkelingstraject artistiek, technisch en zakelijk. Op dit ogenblik loopt het ontwikkelingstraject ten einde en wordt volop gewerkt aan laatste repetities om in première te gaan met de definitieve productie The Well Tempered Circle in productie van ChampdAction. Sinds 2018 is Stefaan Quix ‘artist in residence’ bij ChampdAction. Het is de bedoeling om na deze nieuwe productie een volgend artistiek traject op te starten waarover nu al gesprekken lopen.
(Meer details: zie productie

 

 

Maarten Buyl

Ontwikkelingstraject ism ChampdAction


Vanuit zijn gecombineerde artistieke en technische ervaring legt Maarten Buyl zich toe op de ontwikkeling van het spanningsveld tussen compositie en klankontwerp tot een klanktaal die enerzijds steunt op de principes van beide disciplines en die anderzijds kan uitgroeien tot een autonome geluidskunst.

In dit project staat de uitbouw van een cataloog van elementaire sonore bouwstenen, samengesteld uit locatie- en studio-opnames, centraal. Parallel vormt de studie en de beoefening van diverse luisterpraktijken, benaderd vanuit historisch, cultureel, sociologisch en technologisch perspectief, het uitgangspunt voor een creatieve en experimentele methodiek in klankwaarneming. Deze beide trajecten, de database van klankprofielen en de analytische observaties, worden samen geïntegreerd in de ontwikkeling van een compositorische tool-kit en software-implementaties voor (realtime) sonic treatment.

Twee nieuwe composities - een werk voor stem en electronics in samenwerking met sopraan Naomi Beeldens voor ChampdAction en een hoorspel - zullen in het kader van het ontwikkelingstraject gecreëerd worden, resp. in het najaar 2019 en het voorjaar 2021. Doorlopend wordt het traject ontsloten via een reeks podcasts waarin klankexperimenten, reflectie en dialoog aan bod komen.

 

Frederik Lyenn- Jacques (singer-songwriter)

Ontwikkelingstraject ism ChampdAction

Tekst volgt.

 

Nico Couck (gitarist)

Traject met componiste Eva Reiter (opdracht ChampdAction, Darmstadt en Transit festival) + cd opname Clemens Gadenstätter.


 

 

 


 

© 2004-2019 ChampdAction