ChampdAction Logo

JAAN BOSSIER

Jaan Bossier studeerde klarinet bij Dhr. Walter Boeykens en piano bij Dhr. Robert Groslot aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. In 1996 behaalde hij daar het einddiploma met de grootste onderscheiding.

Sinds 1997 is hij klarinettist bij het Mahler Chamber Orchestra. Hij werkt er met Claudio Abbado, Daniel Harding, Pierre Boulez, Sir Neville Marriner, Kurt Mazur, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia, Vadim Repin,... en reist hiermee de wereld rond.

Sinds 2003 is hij op uitnodiging van Claudio Abbado tevens basklarinettist van het Luzern Festival Orchestra.

In december van dat jaar maakte hij zijn debuut als dirigent van het Belgische ensemble voor hedendaagse muziek Champ d'Action, waaraan hij ook reeds jaren verbonden is als klarinettist. Sindsdien dirigeerde hij het ensemble  o.a. op Wien Modern, Ars Musica Brussel, deSingel Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater...

Hij speelde in het Chamber Orchestra of Europe, Die Deutsche Kammerphilharmonie, l'Orchestra Mozart (Bologna), de St.-Petersburg Camerata, het Litouws Kamerorkest, het Brabants Orkest en de meeste Belgische orkesten.

In september 2000 was hij solist met het Mahler Chamber Orchestra o.l.v. André Richard en Arturo Tamayo in de Prometeo Suite van Luigi Nono (Venetie, Torino, Schwaz). 

In januari 2006 en 2007 gaf hij masterclasses aan de Musikhochschule Bremen, Norddeutsche Klarinettentage en in Caracas, Venezuela. 

In oktober 2006 werd hij uitgenodigd naar Japan voor de uitvoering van Mozarts en Brahms' klarinetkwintetten met de Solisten van het Mahler Chamber Orchestra. 

Hij is oprichter en klarinettist van het kamermuziekensemble Particella.

 

 

 

© 2004-2018 ChampdAction