ChampdAction Logo

INTEGRATING THE RECORDER

Project door Tomma Wessel en Champ d’Action

Wat heeft de blokfluit te bieden aan een componist aan het begin van de 21ste eeuw?

Die vraag hebben Champ d’Action en de blokfluitiste Tomma Wessel gesteld aan vijf jonge componisten én aan ervaren rot in het vak Michael Finnissy. Die componisten van zeer uiteenlopende achtergronden en componeerstijlen beantwoorden die vraag elk met een nieuwe compositie. Hiervoor kunnen zij putten uit het boeiende spectrum van instrumenten van Champ d’Action: piano, percussie, contrabas, elektrische en akoestische gitaar en live-electronics worden gecombineerd met de meest uiteenlopende instrumenten van de blokfluitfamilie, van sopranino tot de vierkante subbasblokfluit.

Het compositieproces verloopt in nauwe samenwerking met Tomma Wessel in het kader van haar doctoraatsproject aan het Orpheusinstituut Gent en de universiteit van Leiden. Het uitgangspunt is dat de verschillende speeltechnieken voor blokfluit en de integratie ervan in een kamermuziekensemble centraal moeten staan: de componisten worden met andere woorden uitgedaagd om het verrassend brede gamma aan mogelijkheden van de blokfluit te verkennen.

Vorig seizoen werd dit project van blokfluitiste Tomma Wessel succesvol opgestart. Champ d’Action creëerde alvast werken voor ensemble en blokfluit van componisten Jeff Nichols, Matthew Shlomowitz, David Nunezanez en Stefan Prins.

Dit seizoen komen er nog twee nieuwe werken bij. Het stuk ‘Clear’ van Stefan Van Eycken en een creatie van Michael Finnissy.

Van dit project verschijnt eerstdaags een cd-opname in de reeks ARCHIVE SERIES van Champ d’Action. Deze opname kwam tot stand met de steun en medewerking van het Orpheus Instituut. (Curator: Tomma Wessel)


 

Tomma Wessel :

De blokfluitiste Tomma Wessel legt zich vooral toe op het uitvoeren van hedendaagse muziek. Ze was te horen op belangrijke podia en festivals. Ze creëerde tientallen werken van Belgische en buitenlandse componisten, zoals Luc Brewaeys, Alvin Curran, Moritz Eggert, Helmut Oehring, Frederic Rzewski, Volker Staub, Serge Verstockt en Christian Wolff. 
Tomma Wessel is medeoprichtster van het blokfluitensemble Apsara dat alle aspecten van het hedendaagse repertoire verkent. 

 

Daarnaast musiceerde Tomma Wessel ook samen met orkesten en ensembles als Ex Tempore, Musica Antiqua K



Kalender

20/04/2007 Concertgebouw Brugge 20:00

© 2004-2018 ChampdAction