ChampdAction Logo

There is more behind your eye

Peformers: Seppe Dyck (gitarist) & Olympe Tits (danseres, houdt zich bezig met fotografie en film in vrije tijd)

Genre: Multidisciplinair project, een combinatie van muziek, dans, fotografie en film. Het is evenzeer een installatie als een voorstelling.

Leeftijd: Alle leeftijden.

Prijzen: Won op 24 februari 2013 een prijs van LAbO #4 in samenwerking met Stormopkomst: een geldprijs om verdere projecten te ontwikkelen en mocht zo op 11 maart op het kinderfestival in de Warande, Turnhout spelen waar het een groot succes werd.

 

Inhoud:

Bedrog. Meestal zijn daar twee geliefden voor nodig. Bij deze zullen twee tv’s voor de misleiding zorgen. Seppe Dyck en Olympe Tits combineren dans en muziek door visueel bedrog. De abstracte muziek van de gitaar, gitaareffecten en tape opnames met de abstracte dans, de beelden op de tv’s, de foto’s van lichaamsdelen op de achtergrond zorgen voor een excentrieke sfeer. Een nieuwe manier van verbintenis tussen dans en muziek waar geen van de beide een schaduw is van de ander.

 

Proces:

U komt de ruimte binnen. De ruimte is verduisterd. Het enige licht dat schijnt verlichten gedetailleerde foto’s van lichaamsdelen die ophangen met wasknijpers aan een wasdraad.

Een andere spot verlicht een donkerblauwe doos op een tafel van +- 1m50 die zich uiterst aan de linkerkant bevindt.

Wat nog verlicht overblijft zijn wij de performers, de danseres links en de muzikant rechts.

Voor onze voeten staan twee tv’s. Achter ons staat een grote tv die zich tussen de foto’s bevindt. Die laatste tv heeft te maken met de donkerblauwe doos. Waardoor het publiek interactief wordt meegesleurd. Dit komt tot stand door  simpelweg hun handen in de twee gevormde gaten in de doos te steken, deze worden geprojecteerd op de tv op de achtergrond. Door een getekende (met tape) mysterieuze man boven op de tv lijken de handen ,van de persoon die zijn handen erin durft steken, deze van het mannetje te zijn. De camera filmt de rechterhand links en de linkerhand rechts wat tot een misleiding lijkt wanneer je bepaalde handelingen wilt aangaan.

De beelden op de twee tv’s die zich voor de performers bevinden zijn zeer strikt en moeten op de seconde gevolgd worden door de performers.

Door op voorhand sommige lichaamsdelen van de danseres in verschillende omgevingen te filmen (haar rug met verschillende kleren, handen die smsen, gameboyen, knippen, haar voeten op gras, steen etc en verschillende gezichten van onbekende) op de tv te laten verschijnen wanneer deze danst creëert men een lust voor het oog, want de echte lichaamsdelen worden verborgen door de opgenomen beelden op de televisie. Tevens het op voorhand filmen van de voeten, cassetterecorder en andere muzikale effecten van de muzikant op televisie. Zo lijken enkele lichaamsdelen op verschillende plaatsen te zijn hoewel wij gewoon voor jullie dansen en muziek maken.

Alles is perfect getimed, de muziek heeft gestructureerde delen en de dans moet stipt op het juiste moment gebeuren. Als dit niet gebeurt geeft het lot zich over aan het toeval, en dat brengt gek genoeg ook belangwekkende momenten met zich mee.

 

 

Olympe over het project:

'Als performer ben ik geïnteresseerd in het visueel bedrog van de verschillende disciplinaire elementen. Ik wil in mijn voorstellingen het publiek triggeren door het niet al te vanzelfsprekend te maken. Een tikje humor en abstractie maakt het geheel stabiel. Wanneer het publiek dan ook nog eens deel uitmaakt van het stuk ben je een team, je staat er niet alleen voor en wie vindt het nu niet leuk om deel te zijn van de voorstelling.’

 Seppe over het project:

‘Mijn muziek (die veel verschillende elementen inhoudt: een analoge cassetterecorder, verschillende effecten, experimenteren met de snaren van mijn gitaar, etc.. ) inspireren de bewegingen van Olympe en op mijn beurt laat ik mij inspireren door haar bewegingen. De film, de foto’s op de achtergrond, de mysterieuze doos en de beelden geven de muziek en de dans een andere dimensie. Niet enkel het publiek stapt in een nieuwe wereld maar ook wij bevinden zich dan in een soort van 4de dimensie.’

 

De titel ‘There’s more behind your eye’ is tot stand gekomen omdat wij geloven dat er meer is dan wat het oog ons aan biedt, het thema van de voorstelling spookt rond lichaamsdelen,  hoe onlogischer wijs ons lichaam beïnvloed kan worden door multimedia en ons dusdanig een andere vorm kan geven. Er valt meer te ontdekken achter elk lichaamsdeel zowel letterlijk als figuurlijk.

Een voorstelling voor groot en klein dat op verschillende multidisciplinaire elementen kauwt en u op een speelse manier laat ontdekken dat ons instrument, ‘ons lichaam’ waarschijnlijk  in twee kan splitsen door de combinatie van film, fotografie, dans en muziek’.

© 2004-2024 ChampdAction