ChampdAction Logo

KOEN THEYS

Koen Theys (°1963) behoort tot de eerste generatie beeldende kunstenaars in België die in de vroege jaren tachtig het medium video artistiek geëxploiteerd en toegeëigend heeft.
Internationaal doorgebroken met producties als het ambitieuze videowerk 'Diana' (1984) en ook de interpretatie van Richard Wagner's 'Der Ring der Nibelungen' (1984-1989) - samen met Frank Theys - deconstrueert de kunstenaar in meer recente werken nog steeds de grote tradities uit de kunstgeschiedenis en koppelt ze aan een hedendaagse problematiek (‘Het Vanitasrecord’, 2005). Maar ook modernistische  statements worden op een soortgelijke manier aangepakt (‘The many Things Show’, 2007).

Deze  deconstructie van iconen uit onze Westerse cultuur en cultuurgeschiedenis is een doorlopend kenmerk van zowel zijn fotografisch, videografisch als zijn sculpturaal werk. Theys' artistieke methode hierbij is de manipulatie van deze iconen via displacement, verdubbeling, morphing, ... etc. tot ze zich als het ware tegen zichzelf keren.

Sinds 2007 werkt Koen Theys o.a. aan een reeks video-installaties (‘Fanfare, Calme & Volupté’ (2007), ‘Patria (Vive le roi! Vive la république!’ (2008), ‘Death Fucking Metal’ (2013) en ‘Serial Drummer Girls’(2016 - coproductie Escautville en ChampdAction), die geïnspireerd werden door de traditie van het tableau vivant uit de romantische schilderkunst van de 19de eeuw. Deze romantiek keert ook terug in ‘Waterloo Forever !’ (2010), een grootse en groteske adaptatie van de re-enactment van de Slag van Waterloo. In ‘The Final Countdown’ (2010), worden ook linken gelegd naar de kunstgeschiedenis, door een popsong te verwerken tot de iconografie van een triptiek als  Het Laatste Oordeel.

Theys’ werk werd over de hele wereld vertoond en bevindt zich in publieke collecties zoals het MOMA in New York, het Centre Georges Pompidou in Parijs, le Nouveau Musée in Villeurbanne, het SMAK in Gent, het MuHKA in Antwerpen, het Museum voor Moderne Kunst in Brussel, Le Casino in Luxemburg, ... en vele andere.

© 2004-2019 ChampdAction